Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του οργανισμού από τα παράσιτα;

Τα εντερικά παράσιτα είναι η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, σχεδόν κάθε δεύτερο άτομο είναι ο ιδιοκτήτης αυτού ή εκείνου του πλάσματος που κρύβεται στον αυλό του εντέρου. Μιλάμε τόσο για έλμινθους - παρασιτικά σκουλήκια, όσο και για τους απλούστερους μικροοργανισμούς που είναι αόρατοι στο συνηθισμένο μάτι. Όλα υπάρχουν σε βάρος του ιδιοκτήτη, αντλώντας θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι όμως πραγματικά τόσο επικίνδυνα τα παράσιτα όσο λένε και χρειάζεται πάντα επείγουσα θεραπεία ένα μολυσμένο άτομο;

Λίγα λόγια για τις ασθένειες της μόδας

Το θέμα των παρασίτων είναι ενεργά υπερβολικό στα μέσα ενημέρωσης. Σε πολλά φόρουμ στο Διαδίκτυο, οι διαφωνίες σχετικά με το πώς να αφαιρέσετε σωστά τα πρωτόζωα και τους έλμινθους από το σώμα δεν σταματούν. Παρουσιάζονται τα πιο απίστευτα σχήματα, προσφέρονται εκπληκτικές συνταγές, που σύμφωνα με τα μέλη του φόρουμ μπορούν να θεραπεύσουν κάθε ασθένεια, από τη γνωστή γιαρδιάση μέχρι την εξωτική σχιστοσωμίαση. Από τις τηλεοπτικές οθόνες μεταδίδουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο και ο καθένας από εμάς είναι εδώ και καιρό βαριά και απελπιστικά άρρωστος. Τα νέα συλλέγονται από συναδέλφους, συγγενείς και φίλοι φοβούνται τις τρομερές προοπτικές και η προώθηση θαυματουργών φαρμάκων που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα από επικίνδυνους γείτονες δεν σταματά.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Φυσικά, υπάρχουν παράσιτα, και αν μολυνθούν, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε έναν άνθρωπο. Αυτό είναι ότι δεν είναι κάθε κάτοικος της γης άρρωστος, και ακόμη περισσότερο, δεν χρειάζονται όλοι ιατρική βοήθεια. Πριν επιχειρήσετε μια νέα θεραπεία για τρομακτικά στρογγυλά σκουλήκια ή τρομακτικά φιλάρια, βεβαιωθείτε ότι μια τέτοια θεραπεία είναι απαραίτητη.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε: δεν είναι όλα τα φάρμακα ικανά να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό πρόβλημα. Πολλά συμπληρώματα διατροφής που διαφημίζονται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης είναι όχι μόνο άχρηστα αλλά και επικίνδυνα και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Απρόσκλητοι επισκέπτες: ποιος απειλεί ένα άτομο;

Τα παράσιτα που απαντώνται συνήθως είναι:

 • Η Giardia είναι η πιο κοινή σύντροφος παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. Οι ενήλικες με γιαρδιάση αρρωσταίνουν σπάνια.
 • Τα σκουλήκια είναι ένα άλλο παράσιτο που πλήττει κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και ενήλικες που δεν τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
 • Οι στρογγυλοί σκώληκες είναι παράσιτα που ζουν στο λεπτό έντερο και μπορούν να εισβάλουν σε άλλα όργανα (συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων). Η επίτευξη μεγάλων μεγεθών μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη.
 • Η ταινία χοιρινού και βοείου κρέατος, ευρυζωνικό σκουλήκι επέλεξε το παχύ έντερο ως τοποθεσία εντοπισμού τους. Η μόλυνση εμφανίζεται μέσω τροφής και βρώμικων χεριών.
 • Το Opisthorchis και το Fascioli προτιμούν να υπάρχουν στους χοληφόρους πόρους, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη αποφρακτικού ίκτερου.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί και εξωτικά παρασιτικά νοσήματα. Αυτή η εικόνα συνδέεται με την ενεργό μετανάστευση του πληθυσμού που επισκέπτεται δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής, η κολύμβηση σε τοπικά υδάτινα σώματα, η κατανάλωση παραδοσιακών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράζετε από την αγορά με τα χέρια σας, οδηγεί σε ενεργή μόλυνση με ασυνήθιστα παράσιτα, τα οποία δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμα.

Συμπτώματα παρασιτικής προσβολής

Μια μόλυνση συχνά περνά απαρατήρητη από ένα άτομο. Η διαβόητη Giardia μπορεί να περάσει απαρατήρητη για χρόνια και το μόνο σύμπτωμα είναι μια αλλαγή στη συνήθη συμπεριφορά. Η Giardiasis, "μια ασθένεια της μελαγχολίας και της θλίψης", κάνει τον ασθενή λήθαργο, απαθή, οδηγεί σε κόπωση, αδυναμία, καταθλιπτική διάθεση. Σχεδόν κανένας σκέφτεται να αναζητήσει την αιτία στα παράσιτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν αυτά τα συμπτώματα στο στρες, την κούραση, την έλλειψη ύπνου και άλλα χαρακτηριστικά της κανονικής ζωής ενός ατόμου.

Μερικά από τα παράσιτα που ζουν στα έντερα γίνονται αισθητά αρκετά καθαρά. Στο πλαίσιο της εισβολής, μπορεί να εμφανιστούν ορισμένα σημάδια:

Δυσπεπτικό Σύνδρομο

Η πιο κοινή εκδήλωση παρασιτικής μόλυνσης, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων:

 • ναυτία και έμετος;
 • κοιλιακό άλγος (συνήθως γύρω από τον ομφαλό).
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ασταθή κόπρανα με παθολογικές ακαθαρσίες.

Στους μισούς ασθενείς παρατηρείται διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας. Η συσσώρευση παρασίτων στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, έντονο κοιλιακό άλγος και χαλαρά κόπρανα. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

σύνδρομο αναιμίας

Μερικά παράσιτα μπορούν να προσκολληθούν στην εντερική επένδυση για να λάβουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο συνεχής τραυματισμός οδηγεί σε απώλεια αίματος, η οποία δημιουργεί ανεπάρκεια σιδήρου και συμβάλλει στην ανάπτυξη αναιμίας.

Σύνδρομο γενικής δηλητηρίασης

Ένα από τα σημάδια μιας παρασιτικής εισβολής είναι η παρατεταμένη υποπύρετη θερμοκρασία του σώματος. Εάν δεν εντοπιστούν άλλες αιτίες πυρετού, αξίζει να αναζητήσετε ελμίνθους.

Αλλεργικό σύνδρομο

Τα μακροχρόνια παράσιτα διαταράσσουν την πεπτική οδό, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων. Μπορεί να είναι μια κατάρρευση των κοπράνων όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα ή ένα δερματικό εξάνθημα σαν κνίδωση.

Μειωμένη ανοσία

Τα παράσιτα μειώνουν τη σύνθεση των ανοσοσφαιρινών, και κυρίως το Yg A. Αυτό οδηγεί σε συχνά κρυολογήματα και έξαρση της χρόνιας παθολογίας.

Άλλα σημάδια παρασιτικής εισβολής

Πονοκέφαλος από παράσιτα

Στο πλαίσιο της μόλυνσης με έλμινθους, μπορεί να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα:

 • βρουξισμός - τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο.
 • αϋπνία, συχνές ξυπνήσεις τη νύχτα.
 • πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις (όταν τα παράσιτα εξαπλώνονται ή ως αυτοάνοση αντίδραση στην παρουσία τους)
 • Πονοκέφαλο;
 • Δύσπνοια, βήχας (όταν τα παράσιτα εισέρχονται στο βρογχοπνευμονικό σύστημα).

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες ασθένειες. Πριν προσπαθήσετε να καθαρίσετε το σώμα από τα παράσιτα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε για την παρουσία τους και επίσης να μάθετε ποιος ακριβώς έγινε αυτός ο απρόσκλητος επισκέπτης.

Διαγνωστικές Αρχές

Μερικά παράσιτα εντοπίζονται εύκολα στα κόπρανα ή στα ρούχα, ενώ άλλα μένουν απαρατήρητα χωρίς ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν υποψιάζεστε λοίμωξη, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό—ένα γενικό ιατρό ή έναν ειδικό μολυσματικών ασθενειών. Ο γιατρός πραγματοποιεί εξέταση, αναλύει τα παράπονα του ασθενούς και δίνει τις συστάσεις του για περαιτέρω διάγνωση. Δεν έχει νόημα να κάνουμε τεστ για κάθε παράσιτο που είναι γνωστό στην επιστήμη και να χάνουμε χρόνο, χρήματα και νεύρα σε τέτοιες αναζητήσεις.

Για τη διάγνωση επικίνδυνων επισκεπτών, χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες μέθοδοι:

 • Ανίχνευση παρασίτων και των αυγών τους στα κόπρανα.
 • Ορολογικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του τίτλου των αντισωμάτων.

Οι διαγνωστικές μέθοδοι δεν δείχνουν πάντα μόλυνση με παράσιτα. Εσφαλμένη τεχνική συλλογής καρέκλας, παραβίαση του συστήματος μεταφοράς - όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία εντοπισμού επικίνδυνων γειτόνων. Οι ορολογικές εξετάσεις δεν είναι επίσης πάντα οριστικές, καθώς οι υψηλοί τίτλοι ανοσοσφαιρίνης G επιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την πλήρη εξάλειψη των παρασίτων. Εάν ο ασθενής είναι βέβαιος ότι έχει μολυνθεί ή εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις (παραμονή σε εξωτικές χώρες, μη τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής, περιπτώσεις μόλυνσης σε άμεση γειτνίαση), η εξέταση πρέπει να επαναληφθεί.

Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός του οργανισμού από τα παράσιτα;

Ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία με παράσιτα

Η αποπαρασίτωση ενδείκνυται μόνο όταν η διάγνωση επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές μεθόδους. Τα συμπτώματα από μόνα τους δεν αρκούν για να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια για τον καθαρισμό του οργανισμού από τα παράσιτα. Ούτε ο κοιλιακός πόνος ούτε οι κινήσεις του εντέρου ή το δερματικό εξάνθημα υποδεικνύουν ξεκάθαρη μόλυνση με έλμινθους, αφού αυτά τα σημάδια εντοπίζονται και σε άλλες ασθένειες.

Για την αποπαρασίτωση, χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα για να καταστρέψουν τους επικίνδυνους επισκέπτες και να τους απομακρύνουν από το σώμα. Αυτά τα φάρμακα είναι τοξικά, προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, επομένως μπορείτε να τα πάρετε μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Ο γιατρός θα καθορίσει τη δοσολογία και τη διάρκεια του φαρμάκου και επίσης το αποτέλεσμα που θα περιμένει. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, μπορεί να βλάψετε σοβαρά το σώμα σας και να έχετε ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τα φάρμακα κατά των παρασίτων είναι μόνο το πρώτο στάδιο θεραπείας. Επιπλέον, ο γιατρός συνταγογραφεί άλλα φάρμακα:

 • παράγοντες για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας.
 • Παρασκευάσματα για την ομαλοποίηση της γαστρεντερικής κινητικότητας.
 • αντιισταμινικά για την εξάλειψη μιας αλλεργικής αντίδρασης.
 • βιταμίνες.

Ο σκοπός μιας τέτοιας θεραπείας δεν είναι μόνο η καταστροφή των παρασίτων, αλλά και η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Στο δεύτερο στάδιο, χρησιμοποιούνται επίσης διάφορα αφεψήματα βοτάνων για επιτυχή θεραπεία:

Λαϊκές θεραπείες κατά των παρασίτων
 • Mugwort;
 • θηρανθεμίς;
 • Χαμομήλι;
 • λιναρόσπορος και κολοκυθόσποροι κ. λπ.

Αυτά τα βότανα βρίσκονται σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σώματος από τα παράσιτα. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα με μεγάλη προσοχή, καθώς δεν υπάρχουν πάντα στη σύνθεση τέτοιων προσθέτων μόνο σχετικά αβλαβή συστατικά. Στην καλύτερη περίπτωση, η θαυματουργή θεραπεία απλά δεν λειτουργεί, στη χειρότερη περίπτωση, εμφανίζονται ανεπιθύμητες αντιδράσεις και επιπλοκές.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το υπερβολικό πάθος για κλύσματα, αφεψήματα και βάμματα οδήγησε σε δηλητηρίαση ή χημικά εγκαύματα και στη συνέχεια, αντί να απαλλαγεί από τα παράσιτα, ένα άτομο παρουσίασε ένα σωρό νέα προβλήματα. Η λήψη αμφίβολων συμπληρωμάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και για όσους πάσχουν από καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο.

πρόληψη

Δεν έχει νόημα να καθαρίζετε περιοδικά το σώμα από παράσιτα στο σπίτι με αυτοσχέδια μέσα. Η προληπτική αποπαρασίτωση δικαιολογείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις:

 • ανίχνευση παρασίτων σε μέλη της οικογένειας.
 • Έκρηξη παρασιτικών ασθενειών στην κατοικημένη περιοχή.
 • προφανείς παραβιάσεις των κανόνων προσωπικής υγιεινής κατά την επίσκεψη σε εξωτικές χώρες.
 • τρώτε ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας και ψάρι, πίνετε ακάθαρτο νερό από αμφίβολες πηγές.

Μπορεί να συνιστάται προφυλακτική αποπαρασίτωση σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ειδικά εάν ο σκύλος ή η γάτα βγαίνουν έξω. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το να δώσετε σε ένα κατοικίδιο ένα χάπι για παράσιτο είναι ευκολότερο από το να βάλετε τα μέλη της οικογένειάς σας σε μια παρόμοια διαδικασία.

Πριν από τη διεξαγωγή πειραμάτων στο σώμα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.