Δοκιμές για παράσιτα

Εξέταση αίματος για παράσιτα

Τα παράσιτα μπορούν να ζουν σε διαφορετικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και δεν υποδηλώνουν την παρουσία τους για χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής παραπονείται για παραβίαση της ευημερίας και προβλήματα με το όργανο στο οποίο εγκαταστάθηκε το παράσιτο. Ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία για χρόνια, αλλά ταυτόχρονα δεν θα βελτιωθεί, επειδή ο αντικειμενικός λόγος για την αδιαθεσία είναι ένα παράσιτο που έχει εγκατασταθεί στο σώμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν πλύνουν τα χέρια τους και αποφύγουν να αγγίξουν αδέσποτα ζώα, είναι ασφαλισμένοι από παράσιτα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μπορείτε να μολυνθείτε εάν δεν πλένετε πολύ καλά τα λαχανικά ή δεν τρώτε ωμό κρέας και ψάρι, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σύγχρονη τρέλα του σούσι. Επομένως, με παρατεταμένη επιδείνωση της ευημερίας, συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμών για παράσιτα, ώστε να μην χάνεται χρόνος για τη θεραπεία ανύπαρκτων ασθενειών.

Ανάλυση κοπράνων για παράσιτα

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε παράσιτα, αλλά δεν ξέρετε τι εξετάσεις να κάνετε για τα παράσιτα, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η πιο απλή και άρα η πρώτη ανάλυση που σας προσφέρεται είναι η ανάλυση κοπράνων. Αφού ένα δείγμα κοπράνων φτάσει στο εργαστήριο, ο ειδικός προσπαθεί να βρει αυγά σκουληκιών σε αυτό.

Αυτή η ανάλυση σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία διαφορετικών τύπων παρασίτων, όπως:

  • Στρογγυλά σκουλήκια ή νηματώδεις, όπως στρογγυλοί σκώληκες, μαστιγόστομες, νέκτορες, αγκυλόστομα.
  • φουσκωτές ή αλουμίνιες όπως ηπατικές βδέλλες, βδέλλες γάτας, σχιστοσώματα.
  • Ταινίες όπως ταινία βοείου κρέατος, χοιρινή ταινία, ευρυζωνικό σκουλήκι.

Το κύριο μειονέκτημα αυτής της δοκιμής παρασίτων είναι η χαμηλή αξιοπιστία της, καθώς οι έλμινθες μπορεί να μην γεννούν αυγά για αρκετό χρονικό διάστημα ή να γεννούν αυγά σε ορισμένες στιγμές κατά την αναπαραγωγή τους. Επομένως, μια τέτοια ανάλυση εκτελείται συνήθως τρεις φορές, αλλά ακόμη και τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ακρίβεια.

Εκτός από την ανάλυση των κοπράνων, η ανάλυση εντεροβίασης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο αυγών σκουληκιών. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αυγών σκουληκιών καρφίτσας τόσο στα κόπρανα όσο και στις δερματικές πτυχές γύρω από τον πρωκτό, το λεγόμενο ξύσιμο στην εντεροβίωση. Προκειμένου να γίνει αυτή η ανάλυση όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική, πραγματοποιείται επίσης αρκετές φορές με διάλειμμα μερικών ημερών.

Εξέταση αίματος για παράσιτα

Μια αρκετά αποτελεσματική και σύγχρονη μέθοδος ανίχνευσης παρασίτων είναι μια ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία ή ELISA. Με αυτό το τεστ μπορείτε να ανιχνεύσετε αντισώματα και αντιγόνα κατά των παρασίτων σε ένα δείγμα αίματος.

Τα αντιγόνα είναι τα ίδια τα παράσιτα και τα μέρη τους και οι μεταβολίτες τους, και τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες ανοσοσφαιρίνης που παράγει το σώμα για να καταπολεμήσει τα αντιγόνα. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε μια ποικιλία παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξέτασης αίματος για τα παράσιτα είναι η ευκαιρία να εντοπιστούν νωρίς στο σώμα, όταν υπάρχουν ακόμη πολύ λίγα παράσιτα και τα αυγά τους σίγουρα δεν βρίσκονται στην ανάλυση κοπράνων. Η εξέταση για παράσιτα με ELISA είναι πολύ απλή, απαιτεί δείγμα αίματος από φλέβα. Ο χρόνος μελέτης για αυτό το δείγμα είναι 1-9 ημέρες και στη συνέχεια προκύπτει ένα αποτέλεσμα, η αξιοπιστία του οποίου είναι 95%.

Σε μια οξεία πορεία ελμινθίασης, χρησιμοποιούνται επίσης άλλες μέθοδοι ανάλυσης αίματος για παράσιτα, όπως η αντίδραση ανοσοφθορισμού (RIF), η έμμεση αντίδραση αιμοσυγκόλλησης, η αντίδραση συγκόλλησης λατέξ (RAL). Επιπλέον, χρησιμοποιούνται υπερηχογραφικές και ακτινολογικές μελέτες ανθρώπινων οργάνων, αξονική τομογραφία, ενδοβιοψία και ενδοσκόπηση. Ποιες εξετάσεις για παράσιτα γίνονται και ποιες εξετάσεις αποφασίζει συνήθως ο θεράπων ιατρός, ο οποίος αναλύει τα παράπονα και τα συμπτώματα του ασθενούς.

Πώς να δωρίσετε κόπρανα για ανάλυση για παράσιτα

Εξέταση των κοπράνων για παράσιτα

Για να έχετε το πιο ακριβές αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να περάσετε σωστά τις δοκιμές για παράσιτα. Μια ανάλυση κοπράνων για αυγά σκουληκιών πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο σε ειδικό δοχείο μιας χρήσης με καλά βιδωμένο καπάκι. Δείγματα ούρων ή εκκρίσεων από τα γεννητικά όργανα δεν πρέπει να εισέρχονται στο υλικό που έχει επιλεγεί για ανάλυση.

Για να συλλέξετε ένα δείγμα κοπράνων, αδειάστε το δείγμα σε ένα καθαρό, στεγνό δοχείο και στη συνέχεια, από το συλλεγμένο υλικό, συλλέξτε ένα δείγμα κοπράνων με όγκο περίπου δύο κουταλάκια του γλυκού, που είναι περίπου 8-10 κυβικά εκατοστά. Το δείγμα πρέπει να λαμβάνεται από διαφορετικά σημεία της μάζας των κοπράνων, από πάνω, από τα πλάγια και από το εσωτερικό.

Για να ληφθούν τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα της ανάλυσης για παράσιτα, τα κόπρανα πρέπει να μεταφέρονται στο εργαστήριο εντός 30-45 λεπτών μετά την αφόδευση. Εάν χρειάζεται να διατηρήσετε τα κόπρανα περισσότερο, θα πρέπει να το βάλετε στο ψυγείο, αλλά όχι περισσότερο από 5-8 ώρες. Θα πρέπει να βρίσκεται σε κλειστό δοχείο και σε θερμοκρασία +4 - +8 ° C. Αλλά ακόμη και μια τέτοια αποθήκευση μπορεί να βλάψει την αποτελεσματικότητα της ανάλυσης.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ανάλυσης μπορεί να είναι αρνητικά εάν δεν εντοπιστούν παράσιτα και θετικά εάν εντοπιστούν παράσιτα. Στη συνέχεια θα φανεί τι σκουλήκια έχει ένα άτομο.

Πώς να κάνετε μια ανάλυση για εντεροβίαση

Η εντεροβίαση, ή σκουλήκια καρφίτσας, είναι πιο συχνή στα παιδιά. Για να κάνετε σωστή διάγνωση, μπορείτε να κάνετε απόξεση για εντεροβίαση ή μια εξέταση αίματος για παράσιτα σε παιδιά. Με το ξύσιμο, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα αυγά του παρασίτου. Κάντε ένα ξύσιμο το πρωί πριν πάτε στην τουαλέτα. Είναι απαραίτητο να ξύσετε την επιφάνεια των δερματικών πτυχών γύρω από τον πρωκτό με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε γλυκερίνη. Μετά από αυτό, το ραβδί τοποθετείται σε πλαστικό δοκιμαστικό σωλήνα και κλείνεται καλά με ένα καπάκι. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να διατηρήσετε το σωληνάριο στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Για να έχετε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα της ανάλυσης, είναι απαραίτητο να ξύσετε τουλάχιστον τρεις φορές σε διάστημα αρκετών ημερών.

Μια εξέταση αίματος για παράσιτα σε παιδιά σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία ή την απουσία ενός παρασίτου ταυτόχρονα. Συχνά, όμως, τα παιδιά φοβούνται να δώσουν αίμα, επομένως η ανάλυση κοπράνων είναι προτιμότερη για αυτά. Τέτοιες εξετάσεις αίματος και κοπράνων μπορούν να γίνουν σχεδόν σε όλα τα εργαστήρια της κλινικής ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό εργαστήριο που διεξάγει τέτοιες έρευνες.