Καθαρισμός του σώματος από παράσιτα: συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Ο αριθμός και η ποικιλία των παρασίτων που μπορούν να ζήσουν στο ανθρώπινο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να πολλαπλασιαστούν χωρίς να «εκτεθούν» με κανέναν τρόπο είναι απλά τεράστια, είναι πολύ μικρά, αόρατα στο ανθρώπινο μάτι και μπορούν να φτάσουν σε αρκετά μέτρα μήκος. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ποιοι «απρόσκλητοι επισκέπτες» έχουν επισκεφτεί το σώμα τους.

Τα παράσιτα στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να ζήσουν για χρόνια και με την ύπαρξή τους να του προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Παράσιτο σκουληκιών από το ανθρώπινο σώμα

είδη παρασίτων

Επί του παρόντος, η ιατρική επιστήμη γνωρίζει περίπου 250 είδη παρασίτων που ζουν στο ανθρώπινο σώμα και αναπτύσσονται εκεί με μεγάλη επιτυχία.

Αυτά περιλαμβάνουν ψείρες, ακάρεα προσώπου και φαγούρας, τοξόπλασμα, μύκητες, ιούς και μικρόβια. Όλα αυτά τα παράσιτα μπορούν να σας περιμένουν σε κάθε γωνιά, γι' αυτό πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί και προσεκτικοί.

Εάν ζητηθεί από ένα άτομο να ονομάσει τα γνωστά του παράσιτα που ζουν στο σώμα, πιθανότατα θα ονομάσει έλμινθους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που ακούμε για αυτά και τα συναντάμε είναι όταν περνάμε την επόμενη επιθεώρηση.

Υπάρχει ένας ειδικός κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ονομάζεται παρασιτολογία που ασχολείται με τη μελέτη και την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης προηγμένων ειδών παρασίτων.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Τα ελμίνθια είναι γνωστά σκουλήκια ή σκουλήκια, τα οποία με τη ζωτική τους δραστηριότητα προκαλούν μεταβολικές διαταραχές και αναστολή της φυσιολογικής εντερικής μικροχλωρίδας. Επιπλέον, διαταράσσουν την απορρόφηση βιταμινών και αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού όγκου.
 • Στρογγυλά σκουλήκια - είναι η αιτία της ανάπτυξης ενός ολόκληρου συμπλέγματος ασθενειών της χοληδόχου κύστης, των εντέρων και των πνευμόνων.
 • Pinworms - επηρεάζουν τα έντερα, διαταράσσουν τη δουλειά του.
 • Λαμπλία - επηρεάζουν δυσμενώς το ήπαρ.

Επίσης συχνοί επισκέπτες του ανθρώπινου σώματος είναι το τοξόπλασμα, τα χλαμύδια και οι τριχομονάδες, που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση της υγείας και προκαλούν την ανάπτυξη διαφόρων, μερικές φορές ανίατες, ασθένειες. Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε ποτέ ποια παράσιτα μπορεί να υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την παρουσία τους.

συμπτώματα

Όταν εισβάλλουν σε συστήματα υποστήριξης της ανθρώπινης ζωής, τα παράσιτα αρχίζουν να εξελίσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, απελευθερώνουν τοξίνες που διαταράσσουν τη λειτουργία των εσωτερικών συστημάτων. Επιπλέον, συχνά αναπτύσσονται αλλεργικές αντιδράσεις, η ανοσία εξασθενεί και η πορεία των χρόνιων ασθενειών επιδεινώνεται.

Δυστυχώς, απλώς αγνοούν την παρουσία σημείων παρουσίας παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα, η οποία οφείλεται στις εκδηλώσεις ορισμένων ασθενειών.

Τα πιο κοινά και συχνότερα συμπτώματα της παρουσίας «άγνωστων» στο ανθρώπινο σώμα είναι:

 1. Τακτική διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
 2. Κακή κατάσταση του δέρματος, εξανθήματα στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος.
 3. Συνεχής ερεθισμός και αίσθημα βάρους στο στομάχι, πεπτικά προβλήματα.
 4. πόνος στις αρθρώσεις, κράμπες και πόνος στους μύες των ποδιών.
 5. Ανάπτυξη διαταραχών στο έργο του κεντρικού νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος (οξεία φάση της νόσου).
 6. Αναιμία;
 7. Ανεξέλεγκτα και αδικαιολόγητα άλματα στο σωματικό βάρος.
 8. Αϋπνία, συνεχές αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης.

Συχνά το ανοσοποιητικό σύστημα «βλέπει» «απρόσκλητους επισκέπτες» και δεν τους αναγνωρίζει με κανέναν τρόπο, καθιστώντας απλώς αδύνατο να ανιχνευθούν τα σημάδια της παρουσίας τους χωρίς εργαστηριακό έλεγχο.

Πηγές και οδοί μόλυνσης

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι μόνο εκείνοι που δεν προσέχουν την καθαριότητα των χεριών τους μπορούν να μολυνθούν από διάφορα σκουλήκια και μύκητες, ακόμη και οι πιο ακατάλληλοι καθαριστές και αντασφαλιστές μπορούν να τα «μαζέψουν».

Οι κύριες οδοί μόλυνσης είναι:

 • Τρόφιμα - από βρώμικα χέρια, μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.
 • Επικοινωνήστε με το νοικοκυριό - από κατοικίδια ζώα, μολυσμένα μέλη της οικογένειας έως είδη οικιακής χρήσης.
 • Μεταδοτικό - μέσω των τσιμπημάτων των εντόμων που ρουφούν το αίμα.
 • Διαδερμική - στην οποία η διείσδυση της προνύμφης γίνεται μέσω των βλεννογόνων ή του δέρματος.

Είναι πολύ εύκολο να μολυνθείτε, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε από το σώμα. Μερικές φορές ακόμη και η θεραπεία με τα πιο πρόσφατα φάρμακα απαιτεί πολύ χρόνο. Επομένως, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με αυτά τα "παράσιτα", είναι απαραίτητο να μελετήσετε και να ακολουθήσετε σαφώς τις χρήσιμες συμβουλές των γιατρών: πλύνετε καλά τα χέρια, τα λαχανικά και τα φρούτα, τρώτε κρέας και ψάρι μόνο μετά από θερμική επεξεργασία κ. λπ.

διάγνωση

Οι μέθοδοι διάγνωσης της παρουσίας "επισκεπτών" βελτιώνονται συνεχώς, αναπτύσσονται νέες, πιο ακριβείς.

Οι πιο σημαντικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 1. Η ανάλυση περιττωμάτων για αυγά σκουληκιών είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται σε όλες τις κλινικές. Ωστόσο, η ακρίβειά του δεν ξεπερνά το 17%.
 2. Το ιστολογικό συν-πρόγραμμα είναι μια σύγχρονη μέθοδος εξέτασης λεπτών τομών κοπράνων με ισχυρά μικροσκόπια. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να διακρίνετε με μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια τα αυγά και τις προνύμφες, καθώς και θραύσματα ελμινθικών σωμάτων.
 3. ορολογική μέθοδος - προσδιορισμός της παρουσίας αντισωμάτων και αντιγόνων σε διάφορα παράσιτα με εξέταση αίματος. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική μόνο στα τελευταία στάδια της μόλυνσης, η αποτελεσματικότητα δεν υπερβαίνει το 60%.
 4. Αιμοσάρωση - Σάρωση μιας νέας σταγόνας αίματος σε μεγέθυνση 2000x. Η μέθοδος σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία μυκητιακής, ζύμης ή βακτηριακής χλωρίδας, να αξιολογήσετε την κατάσταση των στοιχείων του αίματος και να ανιχνεύσετε προνύμφες παρασίτων.

Για να διασφαλιστεί ότι κανένα παράσιτο δεν θα γλιστρήσει και δεν θα εντοπιστεί σίγουρα, συνήθως συνταγογραφείται η διεξαγωγή όλων των διαγνωστικών μεθόδων.

Καθαρισμός και περιποίηση του σώματος

Αφού έμαθε τόσα πολλά για το γεγονός ότι κινδυνεύουμε σχεδόν σε κάθε βήμα και ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ένα ή τον άλλο μικροοργανισμό, κάθε λογικός άνθρωπος θέτει την ερώτηση "Πώς να καθαρίσετε το σώμα από τα παράσιτα";

Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες σήμερα ιατρικές μεθόδους καθαρισμού του οργανισμού βασίζονται στη λήψη φαρμάκων που δημιουργούν συνθήκες διαβίωσης ακατάλληλες για τη ζωή των παρασίτων. Η πορεία της θεραπείας είναι αρκετά μεγάλη, επομένως πρέπει να είστε υπομονετικοί, μπορεί να καθυστερήσει από 30 ημέρες σε ένα χρόνο.

Όλα τα υπάρχοντα ανθελμινθικά φάρμακα, με τη βοήθεια των οποίων το σώμα καθαρίζεται από παράσιτα, χωρίζονται υπό όρους στις ακόλουθες ομάδες:

 • Τα συνθετικά χημικά παρασκευάσματα προσφέρουν την υψηλότερη αποτελεσματικότητα επεξεργασίας και παρέχουν το ταχύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο τοξικά για τα παράσιτα, αλλά και για τον οργανισμό ξενιστή. Επιπλέον, πολλά είδη ελμινθών και άλλων παρασίτων προσαρμόζονται πολύ καλά και γίνονται αδιαπέραστα από τις επιπτώσεις των φαρμάκων.
 • Ουσίες φυσικής προέλευσης είναι εκχυλίσματα φυτών και διάφορα φυτικά σκευάσματα. Η συνεχής λήψη αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε συσσώρευση φυτικών συστατικών που είναι αφόρητα στους «καλεσμένους», με αποτέλεσμα να φεύγουν από το σώμα. Είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν γίνονται εθιστικά.
 • Ομοιοπαθητικά φάρμακα - Τα αποτελέσματα της θεραπείας με αυτά τα φάρμακα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα προσόντα του γιατρού και την ικανότητά του να επιλέξει το φάρμακο. Η θεραπεία είναι πολύ χρονοβόρα και απαιτεί αυστηρή τήρηση του θεραπευτικού σχήματος.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποια σκευάσματα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του σώματος από τα παράσιτα. Τρεις μήνες μετά το τέλος της θεραπείας, συνιστάται να επαναλάβετε όλες τις εξετάσεις και να πίνετε προληπτικά άλλες 10-15 ημέρες από το φάρμακο που λαμβάνεται νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας.