Παράσιτα ελμίνθια και λάμπλια

Η παρασίτωση είναι μια ξεχωριστή ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από πρωτόζωα ή σκουλήκια (σκουλήκια). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η ελμινθίαση και η giardiasis εμφανίζονται στο 78-80% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Τα παρασιτικά σκουλήκια και τα αρθρόποδα δηλητηριάζουν το σώμα με τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας, σε σχέση με τα οποία παρατηρείται βλάβη σε ζωτικά συστήματα και όργανα.

Giardia και worms - διαφορές και ομοιότητες

Παρασιτική προσβολή ενός παιδιού

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η giardia είναι ένας τύπος ελμινθών που παρασιτίζει το γαστρεντερικό σωλήνα. Τόσο αυτά όσο και άλλοι μικροοργανισμοί είναι παρασιτικοί και εισέρχονται στο σώμα με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, τα σκουλήκια και η giardia είναι εκπρόσωποι διαφορετικών τάξεων, οι οποίες διαφέρουν ως προς τη δομή και την έκταση της βλάβης στην υγεία του παιδιού:

 • Τα Giardia (Giardia) είναι τα πρωτεύοντα πρωτεύοντα που παρασιτίζουν την επένδυση του λεπτού εντέρου. Οι μικροοργανισμοί ενός κυττάρου μπορούν να υπάρχουν σε δύο μορφές:
  1. Πόρος - ο μετασχηματισμός του Giardia σε κύστη όταν προκύπτουν δυσμενείς καταστάσεις. Σε αυτήν τη μορφή, διατηρεί τη δραστηριότητά του στο εξωτερικό περιβάλλον και αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διείσδυση σε έναν ζωντανό οργανισμό.
  2. φυτική - ενεργή ανάπτυξη της γκαρδίας στο έντερο, από την οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.
 • Τα Helminths (σκουλήκια) είναι παρασιτικά σκουλήκια που μπορούν να μολύνουν σχεδόν όλους τους τύπους ιστών. Υπάρχουν περισσότεροι από 400 τύποι σκουληκιών, αλλά όλοι ανήκουν σε έναν από τους ακόλουθους τύπους:
  1. Ταινίες - Echinococcus, Broad Lithinets, Pork Tapeworm;
  2. Βδέλλες - τριμήματα
  3. Roundworms - Toxocara, pinworms, whipworms.

Η μόλυνση παιδιών με παράσιτα συμβαίνει όταν πίνουν νερό ή τρόφιμα μολυσμένα με κύστες και αυγά. Οι φορείς των αυγών σκουληκιών και των κύστεων λάμπλια είναι σκύλοι και γάτες. Η ανάπτυξη της παρασίτωσης διευκολύνεται από κουνούπια, μύγες και άλλα έντομα που φέρουν αυγά σκουλήκι, εχινόκοκκους, κ. λπ. στην προβοσκίδα τους.

Η κλινική εικόνα με giardiasis (giardiasis)

Οι παρασιτικές λοιμώξεις διαγιγνώσκονται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Σε περίπου 30% των περιπτώσεων, η παράσιτο είναι ασυμπτωματική και ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια εργαστηριακών εξετάσεων όταν διαγνωστεί άλλη ασθένεια. Τα τυπικά συμπτώματα της giardiasis στα παιδιά είναι:

 • μειωμένη όρεξη
 • Φούσκωμα;
 • Ζάλη;
 • κακός ύπνος
 • Απώλεια βάρους;
 • Τραυματισμός στα κόπρανα
 • Ευερέθιστο;
 • Πόνος στον ομφαλό
 • Δυσφορία στο στομάχι
 • Διεύρυνση του ήπατος
 • Δυσκινησία του χολικού σωλήνα
 • Αλλεργική δερματίτιδα.

Η Giardiasis είναι πιο σοβαρή στα μικρά παιδιά από ό, τι στους ενήλικες. Η δηλητηρίαση του σώματος με τα απορρίμματα του Giardia οδηγεί σε αλλαγή της επιδερμίδας, στην εμφάνιση της ακμής και των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Μια εξέταση αίματος δείχνει αυξημένη συγκέντρωση ηωσινόφιλων στο πλάσμα. Στα κόπρανα, τα παράσιτα δεν ανιχνεύονται πάντα, κάτι που σχετίζεται με τις ιδιαιτερότητες του κύκλου ανάπτυξής τους.

Κλινική εικόνα με ελμινθίαση

Ελέγξτε τα συμπτώματα για παράσιτα

Τα συμπτώματα της ελμινθίαση εμφανίζονται 2-4 εβδομάδες μετά την είσοδο των παρασίτων στο σώμα του παιδιού. Σε περίπου 1/3 των ασθενών, τα σημάδια παρασίτωσης είναι αδύναμα, αλλά οι τοξικές επιδράσεις των αποβλήτων τους δεν σταματούν. Οι κύριες εκδηλώσεις της ελμινθίαση στα παιδιά είναι:

 • εμπύρετη κατάσταση
 • εξιδρωματικό εξάνθημα.
 • Οίδημα του προσώπου
 • χαλαρές καρέκλες
 • Λεμφαδενοπάθεια;
 • Φούσκωμα;
 • Κράμπες στο στομάχι;
 • Νευρικότητα;
 • Αυπνία;
 • χρόνια κόπωση.

Σημείωση: Η ανάπτυξη επιπλοκών που σχετίζονται με την ελμινθίαση προάγεται από ανεπάρκεια ανοσοανεπάρκειας, βιταμινών και μετάλλων.

Με μαζικές εισβολές, τα ζωτικά όργανα καταστρέφονται, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανάπτυξη μυοκαρδίτιδας, πλευροπνευμονίας, μηνιγγιοεγκεφαλίτιδας κ. λπ. Ο βαθμός ηωσινοφιλίας στην ελμινθίαση εξαρτάται από την ανοσολογική κατάσταση του ασθενούς και την ένταση της λοίμωξης.

Θεραπεία της Giardiasis

Η θεραπεία με Giardiasis δεν ξεκινά με τη χρήση αντιπαρασιτικών φαρμάκων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρών τοξικών-αλλεργικών επιπλοκών. Από αυτή την άποψη, η θεραπεία πραγματοποιείται σε τρία στάδια:

 1. Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα διατροφής για 14 ημέρες θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την τοξίκωση. Για να βελτιωθεί η ενζυματική δραστηριότητα του εντέρου και να αυξηθεί η γενική ανοσία, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν στη διατροφή δημητριακά, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και φυτικά έλαια. Για να μειωθεί η συγκέντρωση των τοξινών στο αίμα, στα παιδιά συνταγογραφούνται εντερορρακτικά, χολερετικά και αντιισταμινικά.
 2. Η εντατική αντιπαρασιτική θεραπεία βοηθά στην εξάλειψη των ενεργών λαμπλίων και των κύστεων. Για την καταστροφή των πρωτόζωων χρησιμοποιούνται συνήθως: "Nifuratel", "Metronidazole", "Ornidazole";
 3. Για να βελτιώσετε την εντερική κινητικότητα, συνιστάται να συμπεριλάβετε στο γάλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, δημητριακά και ψητά μήλα. Μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με τη βοήθεια πρεβιοτικών, πολυβιταμινών και φυτικών προσαρμογών.

Στην οξεία πορεία της giardiasis, συνταγογραφείται ένα θεραπευτικό σχήμα ενός σταδίου με αντιπαρασιτικά φάρμακα. Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά είναι: "Albendazole", "Tinidazole", "Mepacrine", "Furazolidone" κ. λπ.

Θεραπεία της ελμινθίαση

Θεραπεία της ελμινθίαση με φάρμακα

Οι αρχές της αφυδάτωσης καθορίζονται από τον τύπο του παρασίτου που προκάλεσε την ανάπτυξη της νόσου. Ο κύριος στόχος των θεραπευτικών και προφυλακτικών μέτρων είναι η μείωση του αριθμού των ελμινθικών εισβολών στο έντερο και η ενίσχυση της μη ειδικής ανοσίας. Οι ακόλουθες ομάδες φαρμάκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των σκουληκιών:

 • αντι-νηματώδη - "Mebendazole", "Thiamazole";
 • Αντικατοειδές - "Praziquantel", "Niclosamide";
 • protivotrematodoznye.

Πολλά από τα παραπάνω φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως αναιμία και εντερική αιμορραγία. Για να αποφευχθεί η επιδείνωση της υγείας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συνιστάται η χρήση των "Filgrastim", "Dioxomethyltetrahydropyrimidine", "Ursodeoxycholic acid", "Colespitol".

συμπέρασμα

Τα Giardia και τα ελμινθία είναι εκπρόσωποι διαφόρων κατηγοριών παρασιτικών μικροοργανισμών που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα με τον ίδιο τρόπο. Οι κλινικές εκδηλώσεις της ελμινθίαση και της γαριαδίασης είναι πολύ διαφορετικές, η οποία σχετίζεται με διαφορετικές αρχές της ανάπτυξής τους και τον εντοπισμό των εισβολών. Η αντιπαρασιτική θεραπεία για ασθένειες περιλαμβάνει διάφορα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την καταστροφή ορισμένων τύπων παθογόνων.